Novosti

 

zoran-kadijevic.jpg

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je, uoči Svjetskog dana zdravlja, uručio je odluke o dodjeli titule primarijus dvojici ljekara na preporuku njihovih saradnika i ustanova u kojima rade.

Ove godine naziv primarijus pripao je ljekaru Zoranu Kadijeviću, zaposlenom u Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske i ljekaru Zoranu Gušiću iz Specijalističke ambulante interne medicine “Dr Gušić” iz Zvornika, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Šeranić je čestitao primarijusima i naglasio da su titulu zaslužili svojim dugogodišnjim profesionalizmom, zalaganjem i dobrim rezultatima rada.

On je podsjetio da je titula primarijusa značajno priznanje profesionalne zajednice, ali i velika odgovornost.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjećaju da ovo profesionalno priznanje doktorima medicine, stomatologije i magistrima farmacije u Srpskoj svake godine dodjeljuje resorni ministar na Svjetski dan zdravlja.

Šeranić je čestitao i Svjetski dan zdravlja koji se širom svijeta obilježava 7. aprila i svake godine posvećen je drugoj temi važnoj za unapređenje zdravlja ljudi, a ove godine univerzalna tema je pravo na zdravlje.

On je podsjetio da je ovo tema na kojoj Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, sa svojim partnerima, posvećeno radi posljednjih godina, stavljajući u fokus potrebu za kvalitetnom, efikasnom i dostupnom zdravstvenom zaštitom za građane, ali i stabilnošću zdravstvenog sistema.

 

 Nova najsavremenija usluga analize tjelesnog sastava od sada u Zavodu za medicinu rada i sporta RS

Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske, u nastojanju da obezbijedi što bolju zdravstvenu zaštitu sportista i rekreativaca Srpske, počeo je da pruža novu najsavremeniju uslugu za analizu tjelesnog sastava (eng. body composition), koja je od izuzetnog značaja naročito za profesionalne sportiste.


Naime, u Službi medicine sporta nabavljen je uređaj najnovije generacije „InBody Analyzer 770“ koji omogućava sveobuhvatnu analizu skeletne muskulature i masti (ukupne i po segmentima), ekstracelularne i intracelularne vode, minerala i proteina u organizmu, pomažući sportistima da bolje razumiju svoje fizičko stanje i optimizuju svoje treninge. Takođe, po završenom određivanju tjelesnog sastava, specijalista medicine sporta analizira dobijene rezultate i preporučuje sportistima, kao i rekreativcima, režim treninga, ishrane i hidracije.
Ova analiza, koju koriste vrhunski sportisti širom svijeta, pruža detaljni uvid u tjelesni sastav i može biti dragocjen alat za unaprjeđenje sportskih performansi. Dakle, sportistima i rekreativcima u Republici Srpskoj sada su u Zavodu za medicinu rada i sporta dostupne usluge koje koriste i vrhunski svjetski sportisti.

Po komercijalnom cjenovniku Zavoda, ova usluga se naplaćuje u iznosu od 80,00 KM.


Za zakazivanje termina analize tjelesnog sastava kontaktirati stručnog saradnika za zdravstvenu zaštitu sportista Ilić Nikolu na broj +38765-644-806

770 RS BC DropshadowOpt primjer zavod

U Beogradu je 16. i 17. decembra 2023. godine održan kongres Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Iznenadna srčana smrt u sportu i rekreaciji: da li pratimo preporuke?„. 

Učesnici na kongresu su upoznati sa važećim preporukama Evropskog kardiološkog društva za fizičku aktivnost osoba sa kardiovaskularnim bolestima. Eminentni stručnjaci iz oblasti sportske kardiologije i sportske medicine su govorili o dijagnostici kardiovaskularnih bolesti kod sportista te o kardiovaskularnim bolestima i njihovom uticaju na sposobnost pojedinca za sportsku aktivnost i rizik za nastanak iznenadne srčane smrti.

Poseban akcenat na samom kongresu je stavljen na poremećaje srčanog ritma, arterijsku hipertenziju, bolesti koronarnih arterija, bolesti aorte, valvularne mane, kardiomiopatije, mioperikarditis i sportsko srce kao fenomen karakterističan za sportiste te uticaj svakog od pomenutih stanja na fizičku sposobnost i rizik za nastanak iznenadne srčane smrti kod sportista.

Za učesnike kongresa je organizovana i radionica kardiopulmonalne reanimacije sa ciljem upoznavanja sa protokolima kardiopulmonalne reanimacije i sticanja znanja i praktičnih vještina potrebnih za reanimaciju sa ciljem adekvatnog i blagovremenog reagovanja u slučaju srčanog zastoja na sportskom terenu.

Ispred Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske kongresu je prisustvovao dr Ramić Ilija, specijalizant medicine sporta.

Dana 20.10.2023. godine u Institutu „Dr Miroslav Zotović“ održan je Stručni skup pod nazivom „Savremeni pristupi u liječenju pacijenata sa strukturalnom skoliozom“.

Skup su zajednički organizovali Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju „ Dr Miroslav Zotović“ i Bolnička grupacija Acibadem, uz učešće Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

U prvom dijelu skupa predstavljen je dio aktivnosti Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu od strane dr med. mr sci. Jasminke Vučković. Učesnici su upoznati sa dijelom dosadašnjih aktivnosti i načinu finansiranja Fonda.

U nastavku je dr sci. med. Samra Pjanić, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije govorila o procjeni, dijagnostici i liječenju djece sa strukturalnom skoliozom, te predstavila način rada i rezultate Tima za skoliozu koji funkcioniše u sklopu Instituta „Dr Miroslav Zotović“.

Ortopedski hirurg, prof. dr Ahmet Alanay je ispred Bolničke grupacije Acibadem govorio o operativnom liječenju pacijenata sa strukturalnom skoliozom kod kojih se konzervativnim metodama liječenja ne postiže odgovarajući efekat.

Stručnom skupu ispred JZU Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske prisustvovali su mr sci. dr med. Predrag Kragulj, specijalista medicine sporta i dr med. Ilija Ramić, specijalizant medicine sporta. U kontaktu sa kolegama iz Instituta „Dr Miroslav Zotović“ iskazana je potreba da se u narednom periodu intenziviraju kontakti kolega iz Instituta sa kolegama iz Zavoda za medicinu rada i sporta i Doma zdravlja Banjaluka sa ciljem bolje međusobne koordinacije i što ranijeg prepoznavanja i uključivanja u terapijske programe djece sa deformitetima kičmenog stuba.

Zavod za medicinu rada i sporta RS bogatiji je za novog člana u redovima zdravstvenog medicinskog kadra.

U okviru obrazovanja i usavršavanja još jednoj mladoj osobi, ljekaru, dodijeljena je specijalizacija iz oblasti medicine rada.

Ispred naše ustanove dobrodošlicu su upriličili v.d. direktor Boris Međedović i Tatjana Tomić Milutinović, Šef odjeljenja za pravne, kadrovske i opšte poslove.

Dr Vedrana Bakmaz rođena je 24.11.1994. godine u Bijeljini gdje je i nastanjena. Po završetku osnovnih studija (sa uspjehom visokog prosjeka) Medicinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo svoj prvi radni angažman započela je u Službi hitne medicinske pomoći u Bijeljini.

U narednom periodu dr Bakmaz imaće priliku da u unaprijedi svoje znanje i stekne potrebno praktično iskustvo za nastavak specijalističkih studija u Službi medicine rada u Bijeljini i Banja Luci a uz mentorsku podršku naših iskusnih ljekara specijalista.

Budućoj kolegici želimo puno sreće i uspjeha u daljem radu.

 dr_vedrana_bn.jpg

Zavod za medicinu rada i sporta RS

Ulica Zdrave Korde 4
78000 Banjaluka
Republika Srpska, BiH
Centrala: 051/221-710,
Centrala: 051/216-809
Fax: 051/219-043
E-mail: zavod-mris@blic.net
PDV broj: 402560240002