Novosti

Stručno savjetovanje na temu - Aktuelna pitanja zdravstvene zaštite sportista Republike Srpske

U organizaciji Udruženja ljekara sportske medicine Republike Srpske i Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske, dana 14.06.2013. godine u vremenu od 10:00 do 13:00 časova u sali Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, održaće se stručno savjetovanje na temu  „Aktuelna pitanja zdravstvene zaštite sportista Republike Srpske “.

Untitled

UDRUŽENJE LJEKARA SPORTSKE MEDICINE

REPUBLIKE SRPSKE

Banja Luka, 14.05.2013. godine

POZIV

DIREKTORIMA DOMOVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRPSKE,

SPORTSKIM SAVEZIMA I SPORTSKIM ORGANIZACIJAMA

REPUBLIKE SRPSKE

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će se u petak 14.06.2013. godine od 10:00 do 13:00 časova u Banjaluci održati stručno savjetovanje na temu:

AKTUELNA PITANJA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE SPORTISTA REPUBLIKE SRPSKE“

Savjetovanje se održava u organizaciji Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Udruženja ljekara sportske medicine Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Osnovni cilj savjetovanja je obezbjeđenje organizovane, adekvatne zdravstvene zaštite sportista u skladu sa važećim zakonskim propisima. Pri tome se, prije svega, misli na „Zakon o sportu Republike Srpske „(Sl. Glasnik RS br. 4/02, Član 5 i 50) i  „Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti lica koja se organizovano bave sportom i fizičkim vježbanjem“ (Sl. Glasnik RS br. 28/02, Član 8,9,10 i 12 ). Zakonski propisi obezbjeđuju optimalnu organizaciju i nivo zdravstvene zaštite sportista, ali se, na žalost u praksi ne sprovode dosljedno zbog toga što sportski savezi i sportske organizacije nisu uskladile svoja normativna akta po pitanju zdravstvene zaštite sportista u skladu sa napred navedenim Zakonom i Pravilnikom, iako su to bili dužni u roku od 60 dana od stupanja Zakona na snagu. Djelimičnu odgovornost za takvo stanje snose i zdravstveni radnici koji su uključeni na obezbjeđenju zdravstvene zaštite sportista. 

Učesnici savjetovanja, sportski i zdravstveni radnici imaće priliku da se ukratko upoznaju sa najnovijim saznanjima o odnosu medicine sa jedne strane i sporta i fizičkog vježbanja sa druge strane kroz kraća ilustrativna izlaganja eminentnih stručnjaka i profesora iz Beograda.

Da bi se obezbjedila organizovana adekvatna zaštita sportista Republike Srpske sa važećim zakonskim propisima, neophodno je da se u njenom ostvarivanju maksimalno i odgovorno angažuju svi društveni i stručni radnici u sportu. Stoga očekujemo vaše aktivno učestvovanje na naprijed navedenom savjetovanju. To posebno važi za one opštine, odnosno domove zdravlja kod kojih ne postoje specijalističke ambulante medicine sporta.

U prilogu vam dostavljamo preliminarni program savjetovanja i prijavu, uz napomenu da je neophodno da se što hitnije prijavite, a najkasnije do 07.06.2013. godine da bismo pravovremeno obezbjedili sve neophodne organizaciono-tehničke preduslove za održavanje savjetovanja. Definitivni program sa svim potrebnim obavještenjima dobićete po dostavljanju prijave.

Takođe, obavještavamo Vas da će se poslije savjetovanja održati i izborna skupština Udruženja ljekara sportske medicine Republike Srpske.

Srdačan pozdrav,                                                      

Predsjednik Udruženja                                                                          Direktor Zavoda

Prim. dr Nikola Gaćeša                                                                       Prim. dr Mira Popović
                      

Preuzmite i odštampajte Obrazac za prijavu

Zavod za medicinu rada i sporta RS

Ulica Zdrave Korde 4
78000 Banjaluka
Republika Srpska, BiH
Centrala: 051/221-710,
Centrala: 051/216-809
Fax: 051/219-043
E-mail: zavod-mris@blic.net
PDV broj: 402560240002