Novosti

Dan borbe protiv glaukoma

U sklopu  obilježavanja svjetske nedelje  borbe protiv glaukoma u Republici Srpskoj  građani  su  9.3.2016.g., mogli  obaviti pregled očiju i izmjeriti očni pritisak  te tako provjeritti boluju li od glaukoma, bolesti vidnog  živca koja, ne otkrije li se i ne liječi na vrijeme, može dovesti do nepovratnog gubitka vida.

Zavod medicine rada i sporta RS se i ove godine, u prostorijama Poliklinike, pridružio akciji besplatnog skrininga glaukoma za sve građane.

pregled oci

Cilj akcije je  pravovremeno prepoznati glaukom, bolest koja se javlja bez upozorenja i simptoma te postupno oštećuje vid I na kraju dovodi do sljepila.

Glaukom je bolest vidnog živca te prvi uzrok nepovratnog gubitka vida a pojava  glaukoma raste sa godinama života, pa tako u populaciji starijoj od 40 godina iznosi oko dva posto, a s porastom dobi raste i do 4-5 posto.

SIMPTOMI GLAUKOMA

Oftalmolozi preporučuju da bi sve osobe nakon 45-te godine, koje dolaze na pregled zbog prvih naočala, trebale kontrolisati očni pritisak  i napraviti pregled vidnog živca, budući da se prvi simptomi glaukoma javljaju tek kad dođe do  oštećenja živca.

Uz povišeni očni pritisak,važni faktori rizika su životna dob I nasljeđe u porodici . Moguće ga je prepoznati po boli i crvenilu očiju, a prethode mu znaci poput zamagljenosti vida te krugova oko izvora svjetla.Taj glaukom je lako prepoznati I početi liječiti.Puno teže je prepoznati glaukom koji  dovodi do sljepoće bez ikakvih simptoma koji bi pacijentu skrenuli pažnju I doveli ga  do oftalmoločkog pregleda.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i tako sačuvati vid. Bolest se dijagnostikuje  jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa mjerenjem očnog pritiska  i pregledom vidnog živca.

LIJEČENJE GLAUKOMA

Liječi se lijekovima (kapima), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i stepenu oštećenja vida. Kada se otkrije, glaukom se liječi do kraja života.

Zavod za medicinu rada i sporta RS

Ulica Zdrave Korde 4
78000 Banjaluka
Republika Srpska, BiH
Centrala: 051/221-710,
Centrala: 051/216-809
Fax: 051/219-043
E-mail: zavod-mris@blic.net
PDV broj: 402560240002